Monday, September 21, 2009

ဟင္းထုပ္

                                   ေမြးရပ္ေျမနဲ့ ရိုးရာအစားအစာေတြဆိုတာ လြမ္းဆြတ္စရာေတြ မဟုတ္လားဗ်ာ။ ကၽြန္ေတာ္လြမ္းသလို ခင္ဗ်ားတို့လည္း လြမ္းေနျကမယ္ဆိုတာ မေမးလည္းသိေနတယ္ေလ။ ကၽြန္ေတာ္တို့ ေမြးရပ္ေျမ ရွမ္းျပည္နယ္မွာ ငယ္ငယ္က ေပ်ာ္ပြဲရႊင္ပြဲေတြနဲ့ ေပ်ာ္ရႊင္ခဲ့ျကတာေတြ၊ ရိုးရာအစားအေသာက္ေတြ နဲ့ စိတ္ခ်မ္းသာဖြယ္ အခ်ိန္ေတြကိုျဖတ္သန္းခဲ့ျကရတယ္မဟုတ္လား။ ကၽြန္ေတာ္ကေတာ့ ျပန္မရနိုင္ေတာ့တဲ့ ငယ္ဘဝေတြကို အျမဲလြမ္းတယ္ဗ်ာ။ ခုလို ေမြးရပ္ေျမနဲ့ ေဝးကြာေနတဲ့ အခ်ိန္မွာ ကၽြန္ေတာ့္တို့ သူငယ္ခ်င္းေတြ စုေဝးမိတိုင္း ငယ္ဘဝကေပ်ာ္စရာေတြကို လြမ္းဆြတ္တမ္းတရင္း ရိုးရာစာေတြကို  မျကာခဏဆိုသလို ေပ်ာ္ရႊင္စြာ လုပ္စားျဖစ္တယ္။ ခုလုပ္စားျဖစ္တဲ့ အင္းသားရိုးရာ ဟင္းထုပ္အေျကာင္းေလး ခင္းဗ်ားတို့ကို ဓာတ္ပံုေလးေတြနဲ့ ေျပာျပေပးမယ္ေနာ္။ ဟင္းထုပ္လို့ေျပာရင္ ရွမ္းျပည္ေတာင္ပိုင္းကလူေတြ ခ်က္ခ်င္းသိျပီး မ်က္စိထဲ ဂ်ူးျမစ္ နဲ့ ငရုပ္သီး ေျကာ္အနီေတာင့္ေလးေတြ ေျပးျမင္မိမယ္ဆုိတာ ကၽြန္ေတာ္အတတ္ေျပာရဲတယ္။ ကၽြန္ေတာ္ေျပာတာ ဟုတ္တယ္မလား။ ေျပာရင္းဆုိရင္း ခုစာဖတ္ေနရင္းနဲ့ကို ခင္းဗ်ားသြားရည္ယိုေန ပါျပီဗ်ာ။ ရွမ္းျပည္ေတာင္ပိုင္းလို့ ဘာလို့သတ္သတ္ခြဲေျပာရတာလဲဆိုေတာ့ ကၽြန္ေတာ့္ သူငယ္ခ်င္း ေျမာက္ပိုင္းသားေတြက ဟင္းထုပ္ဆိုတာကို မသိလို့ဗ်။ သူတို့ဘာလို့မသိတာလဲ ခင္ဗ်ားသိလား။ ဟင္းထုပ္ဆိုတာ ရွမ္းျပည္ေတာင္ပိုင္းက အင္းသားရိုးရာစားစရာျဖစ္ေနလို့ပဲဗ်။ ကဲပါေလ.. ေျပာေနတာျကာပါတယ္၊ ေအာက္မွာ ဓာတ္ပံုေလးေတြနဲ့  ရွမ္းျပည္ေတာင္ပိုင္းက အင္းသားရိုးရာ ဟင္းထုပ္ကို တစ္ဆင့္ခ်င္း ဘယ္လိုလုပ္သလဲ ဆိုတာ ျကည့္ရင္း သြားရည္ယိုျကရေအာင္လားဗ်ာ။


ျကက္သြန္ျမိတ္ကို ေသးေသးေလးေတြျဖစ္ေအာင္လွီး။

  
ဆန္နဲ့ေကာက္ညွင္းျကိတ္ထားတာထဲကို ျကက္သြန္ျမိတ္နဲ့ ဆီ၊ဆား ေရာ။
(ျကိတ္စက္မရွိရင္ အဆင္သင့္ဝယ္လို့ရတဲ့ ဆန္မွုန့္နဲ့ေကာက္ညွင္းမွုန့္ကိုေရနဲ့ေရာလုပ္လည္းရတယ္။)

 
သမေအာင္ေမႊျပီး အေပါ့၊အငံျမည္း။


ေပ်ာ့ျပီးလုပ္ကိုင္ရလြယ္ကူေအာင္ ငွက္ေပ်ာရြက္ကို မီးကင္ (သို့) ေနလွန္း။

 
ငွက္ေပ်ာရြက္ထဲ ဒီလိုထည့္။

 
လွပေအာင္ေခါက္ျပီး တုတ္တံေလးနဲ့ထိုး။

ေပါင္းအိုးနဲ့ နာရီဝက္ခန့္ေပါင္း။


ျကက္သြန္ျဖူဆီက်က္ေလးကို အေရာင္လွလွေလးလုပ္။


အနံေမႊးေမႊးေလးျဖစ္လာရင္ေပါင္းအိုး ကိုဖြင့္ျကည္လိုက္ဦး။


အိုးထဲက ထုတ္ထားတဲ့ ပူပူေနြးေနြး ဟင္းထုပ္။


ဆန္းလံုးစိေျကာ္ေလးနဲ့ဆို လိုက္ဖက္တယ္။


ဂ်ူးျမစ္၊ ငရုတ္သီးေျကာ္ နဲ့ နံနံပင္ေလးထည့္။


မန္က်ည္းအခ်ဥ္ရည္စပ္စပ္၊ ေရေနြးျကမ္းေလးနဲ့။


ကဲ...စားဖို့အဆင္သင့္ျဖစ္ျပီဗ်ာ။

                     အင္းေလးရိုးရာ ဟင္းထုပ္ လုပ္နည္းကေတာ့ ရွင္းရွွင္းေလးနဲ့ လြယ္လြယ္ေလးပါပဲ။  အေပါ့၊ အငံ နဲ့ အေပ်ာ့အမာကေတာ ခင္ဗ်ားတို့ရဲ့ေတြ့အဲျကံုနဲ့ လက္ဆေပၚမွာမူတည္တယ္ခင္ဗ်။  မစားဖူးမျကားဖူးသူေတြ ဗဟုသုတနဲ့၊ စားဖူးျပီး မလုပ္တတ္တဲ့သူေတြေကာအတြက္ ကၽြန္ေတာ္ ေျပာျပတာေလး ေတြက  အေထာက္အကူျဖစ္မယ္လို့ ေမွ်ာ္လင့္မိပါတယ္။ ခင္ဗ်ားတို့လုပ္စားျဖစ္ရင္လည္း ကၽြန္ေတာ့္ကို ေခၚဖို့မေမ့နဲ့ေနာ္။ ထပ္စားခ်င္ေသးတယ္ဗ်။

11 comments:

Anonymous said...

ဟင္းထုပ္လို႔ ဆိုေပမယ့္ ထမင္းခ်ည္း သက္သတ္လြတ္ သေဘာေပါ့ေနာ္... ။

Anonymous said...

ဟင္းထုပ္ေတြ႕လို႕ လိုက္ၾကည့္တယ္၊ အရင္က ခဏခဏလုပ္စားဖူးတယ္၊ ေကာက္ညွင္းမုန္႕ေတာ့ မထည့္ဖူးဘူး၊ ဆန္မုန္႕ၾကီးပဲ၊ အထဲမွာ ၀က္သားေတာင္ထည့္လိုက္ေသးတယ္၊ အခုေတာ့ မလုပ္စားျဖစ္တာ ၾကာပါၿပီေလ။ အလြမ္းေျပလာၾကည့္သြားတယ္။

မငံု said...

ကိုေနးတစ္ၾကီး ...မရဘူးေနာ္။ ပံုေတြနဲ႔ သာေရယိုေအာင္လုပ္တယ္။ တအားစားခ်င္ေနတာ။ အသားေလးဘာေလး ထဲ႔တာမဟုတ္ဘူး။ :)

khin oo may said...

ရန္ကုန္သူ သေဘာက်စြာ ႀကည္႕သြားသည္။

သီဟသစ္ said...

ကုိေနးတစ္

လက္ရာေကာင္းတာ ယုံေအာင္ အျပင္မွာ ဖိတ္ေကၽြးပါ
:D

ခင္မင္စြာျဖင့္
သီဟသစ္

စိုင္းစိုင္းလား႐ွဳိး said...

ဆရာ ဟင္းထုပ္လုပ္တာ မေခၚဘူးဗ်ာ ေတာ္ၿပီ

ေတာင္ေပၚသား(Twn) said...

သြားေရယိုသြားတယ္ဗ်ာ။
ဟင္းထုပ္ေရာ ဝက္သားခ်ဥ္ကိုေရာ ေဆးခါးဟင္းကိုေရာ အင္းသားမုန့္ဟင္းခါးေရာ အရမ္းပဲ တမ္းတမိတယ္။

Anonymous said...

ကိုေနးတစ္
ဂယ္ကို... စားခ်င္လာပီဗ်ာ၊ ဂယ္ပါ
သတိရတိုင္း ေမာ၀္ရွမ္းေျမကိုေျပးလိုက္ ဒီနားလာၾကည့္လိုက္နဲ႔ သြားရည္ယိုေနရတယ္။

Shancherry said...

ၾကည့္ရင္းနဲ႔တင္ ဟင္းထုပ္နံေလးက သင္းလာသလုိပဲဗ်ာ....လြမ္းတယ္ဗ်ာ ...ရုိးရာေျမကို...

ေဆာင္း said...

ေရေက်ာ္သူ.. အဲ...ရန္ကုန္သူ ၂ေယာက္စလံုး သေဘာက်သြားပါသည္။
ေတာ္ျကာ ေစ်းသြားျပီး ဆန္မႈန္ ့အေၾကာ္မႈန္ ့ ေကာက္ညင္းဆန္မႈန္ ့ ျကက္သြန္ျမိတ္၀ယ္ပါမည္။ ခ်က္စားျပီးအဆင္မေျပရင္ လာေမးအုန္းမည္။
ပို ့စ္အတြက္ ေက်းဇူးတင္ပါသည္။

Unknown said...

အကို
အေဖက အင္းသားပါ. ညီမကေတာ့လေအ့ာလအယ္ေပါ့. ေတာင္ၾကီးမွာေနတုန္းက ရွိေနလို႔လာ မသိဘူး အဲေလာက္မဟုတ္ဘူး အခုဒီထိုင္းကိုေရာက္မွ ဟင္းထုပ္ ဆာတာ ခဏခဏပဲ အျမဲလည္းလုပ္စားတယ္ ၀က္သာႏိုင္ႏိုင္နဲ႔ေပါ့ ေနာက္တေခါက္လုပ္စားယင္ ဓတ္ပံုထည့္ခ်င္တယ္ ရလား. လုပ္ေရာင္းဖို႔ေတာင္ အစီအစဥ္ရွိတယ္သိလား သူမ်ားလည္းအရမ္းၾကိဳက္တယ္ေလ